Ανακύκλωση


To PET έχει σαν υλικό πολλά πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι ότι ανακυκλώνεται πλήρως. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα μπουκάλι που είναι κατασκευασμένο από PET και επομένως ανακυκλώσιμο, χάρις στη σήμανση που υπάρχει στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Το σύμβολο της ανακύκλωσης αποτελείται από τρία βέλη που σχηματίζουν τρίγωνο και έναν αριθμό (από το 1 έως το 7). Το PET καθορίζεται από τον αριθμό 1.

Σίγουρα πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί αν τα μπουκάλια που ξεχωρίσατε από τα υπόλοιπα σκουπίδια σας τελικά ανακυκλώθηκαν. Ε λοιπόν, ναι! Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στα γυάλινα μπουκάλια, το PET μπορεί να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί όχι μόνο σε μπουκάλια αλλά σε πολλά διαφορετικά προϊόντα. Η πλειονότητα του ανακυκλωμένου PET μετατρέπεται σε ίνες. Κατόπιν, οι ίνες χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως χαλιά, υλικά για γέμισμα επίπλων, ακόμα και ρούχα! Θα φανταζόσαστε ποτέ ότι η μαλακή, ζεστή ζακέτα που φοράτε θα μπορούσε να ήταν κάποτε μπουκάλι νερού;

Η διαδικασία ανάκτησης του PET είναι αρκετά πολύπλοκη. Αφού οι καταναλωτές διαχωρίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια τους, τα υλικά αυτά μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Εκεί, τα υλικά διαχωρίζονται: για παράδειγμα το χαρτόνι τοποθετείται χωριστά, το αλουμίνιο χωριστά και τo PET χωριστά. Tα διαχωρισμένα αυτά υλικά κατόπιν συσκευάζοναι σε "μπάλες" (συμπιέζοντάς τα σε κύβους βάρους έως και 600 κιλών) και πωλούνται σε μια εταιρεία ανακύκλωσης, όπως η PET Recycling.

Η PET Recycling καθαρίζει προσεκτικά το υλικό και μετά το πουλάει. Τα μπουκάλια PET πρώτα τεμαχίζονται σε μικρές νιφάδες. Οι νιφάδες αυτές πλένονται και κατόπιν στεγνώνονται. Όταν στεγνώσουν, είναι έτοιμες να πουληθούν σε εκείνους τους κατασκευαστές που θα τις χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων προϊόντων. Ο όρος RPET είναι το όνομα που έχει δοθεί στις ανακυλωμένες νιφάδες PET.

Πηγή: www.petcore.org